Když už přestala přemýšlet o vlastním podnikání, přišel ten správný nápad. Dnes si tak můžete pochutnat na Janiných křupavých a zdravých dobrotách
Jana Dvořáková dlouho přemítala o vlastním podnikání, stále však nepřicházel ten správný nápad a impulz, který by věci odstartoval. Zlom nastal, když čelila nepřízni osudu a rozhodla se věnovat více rodině. Jak už tomu bývá, právě toto rozhodnutí napomohlo, aby se události pohnuly tím správným směrem.
Co je předmětem Vašeho podnikání a v čem jsou Vaše produkty jiné?
To, co nabízím, jsou originální, čerstvě pečené müsli tyčinky. Vybírám jen z kvalitních surovin, přičemž všechny "Sebranky", jak je nazýváme, jsou tvořeny z vloček, semínek, sušeného ovoce, ořechů a koření. Každý kus pojí poctivé máslo, je slazen medem z vlastní produkce a panelou - sušenou třtinovou šťávou. Specifičnost našich Sebranek spočívá v kombinaci netradičních surovin. V mé nabídce proto najdete například atypické tyčinky s goji a kávou nebo meruňkové s chilli. Nejnovější příchuť je tvořena kombinací švestek a máku inspirovaná podzimem a vzpomínkami na voňavé babiččiny buchty. Prodej probíhá buď v bezobalových prodejnách, na trzích nebo je sama balím a posílám po deseti kusech v ekologické krabičce.
To, co nabízím, jsou originální, čerstvě pečené müsli tyčinky. Vybírám jen z kvalitních surovin, přičemž všechny "Sebranky", jak je nazýváme, jsou tvořeny z vloček, semínek, sušeného ovoce, ořechů a koření. Každý kus pojí poctivé máslo, je slazen medem z vlastní produkce a panelou - sušenou třtinovou šťávou.
Komu je Váš produkt určen?
Řekla bych, že je pro každého, kdo nemá alergii na mléčnou bílkovinu. Zatím totiž bohužel neumím nahradit máslo. Jinak si může každý vybrat ze široké nabídky chutí a zvolit si přesně tu svou oblíbenou. Pokud jste alergik, nabízím varianty müsli tyčinek bez ořechů nebo z bezlepkových surovin.
Co Vás vedlo k tomu začít podnikat?
Pohybuji se v podnikatelském prostředí díky manželovi a dalším známým, proto mi není cizí. Jen jsem dlouho hledala ten správný nápad, který by mě přiměl, abych se do toho pustila sama. Impulz přišel teprve ve chvíli, kdy jsem přestala myslet na vlastní firmu a rozhodla se věnovat více rodině. Jednoho dne jsem jen tak zkusila svým holkám upéct müsli tyčinky, které by jim chutnaly. Sice to tyčinky nebyly ani vzdáleně, šlo o sypké müsli, ale děti chodily a bleskově ho ujídaly z plechu. Já si jej poté dala do jogurtu a rázem nezbylo nic. Zkusila jsem další a další, nakonec ve škole holky rozdávaly své müsli tyčinky ostatním spolužákům, kteří na ně naléhali. Já je nabízela návštěvám, kamarádům a známým a měly takový úspěch, že už jsem si je nemohla nechat jen pro sebe.
Jaké vlastnosti považujete za důležité pro podnikání?
Za největší základ pokládám trpělivost a víru ve svůj nápad. Nutné je vyznat se alespoň trochu v účetnictví a předpisech, aby se člověk v administrativě následovně neztratil. Určitě je super i získání orientace v online prostředí, kde osobně mám ještě velké mezery.
Jak vypadá Váš běžný den podnikatelky?
Jsem na začátku, proto je každý den jiný. Jeden den peču, poté Sebranky balím a expeduji. Někdy jedu prodávat na trhy, jindy se věnuji kanceláři, nebo sociálním sítím. Zkrátka se přizpůsobuji aktuálním situacím.
Máte zkušenost i jako řadový zaměstnanec? V čem je to teď v podnikání jiné?
Ano, vystřídala jsem různé profese - od prodavačky přes servírku až po účetní. Jako zaměstnanec většinou jdete domů a již nemyslíte na práci. Necháte ji za sebou. V podnikání ale pořád přemýšlíte, co udělat líp, nebo jinak. Co právě spěchá, co počká. Pracovní doba tak často končí poslední myšlenkou před spaním a ráno začíná celý koloběh nanovo.
U dospělých čelím jiné výzvě. Někteří jsou při pohledu na müsli tyčinky vyloženě otrávení, jako by nešlo o nic zajímavého. Mým cílem je tento stereotyp překonat. Když už se odhodlají ochutnat, jsou pak často velmi mile překvapeni.
Co vás na podnikání nejvíc baví a co je naopak nejtěžší?
Jak už jsem říkala, teď na začátku jde o velmi různorodou činnost a já doufám, že tomu tak bude i nadále. Je skvělé vymýšlet nové druhy a příchutě tyčinek, hrát si s ingrediencemi. Stejně tak mě však baví přímý kontakt se zákazníky. Pokud třeba prodávám na trzích a mé tyčinky ochutnávají děti, vždy čekám napjatě na jejich reakci. Jsou nejupřímnějšími kritiky, proto mám velkou radost, když jim chutná. U rodičů a obecně u dospělých čelím jiné výzvě. Někteří jsou při pohledu na müsli tyčinky vyloženě otrávení, jako by nešlo o nic zajímavého. Mým cílem je tento stereotyp překonat. Když už se odhodlají ochutnat, jsou pak často velmi mile překvapeni. S radostí ovšem přichází také druhá, strastiplná stránka. Pominu-li faktury, stres a povinnost sledovat různé předpisy, je občas velmi složité nežít pouze prací, ale umět i relaxovat, odpočinout si a opravdu vypnout.
Jaký byl zatím Váš největší podnikatelský úspěch?
Dalo by se za něj považovat třetí místo v Pardubickém kraji v soutěži firmy T-mobile Rozjezdy v roce 2019. To mě opravdu potěšilo.
Měla jste někdy okamžik, kdy jste s tím chtěla seknout?
Už několikrát. Nejprve musíte přesvědčit manžela a vytvořit výrobnu, pak hledat odbyt. Věřte mi, s novým výrobkem a s platformou "bez obalu" to není jednoduché. Když zvládnete najít pár odvážlivců, kteří to s vámi zkusí a rozhodnete se to rozjet a oslovit nové bezobalové prodejny, jezdit na trhy apod., přijde vám do toho epidemie. Mnoho trhů bylo letos uzavřeno, mnoho odběratelů se samo dostalo do potíží. Díky Covidu-19 jsem na několik měsíců úplně přestala vyrábět a ocitla jsem se na opravdové hranici v rozhodnutí, zda je mé nadšení stále silnější než všechny překážky kolem. Nadšení nakonec vyhrálo a uvidíme, co přinese budoucnost.
Kde vidíte své podnikání za rok, či za pět let?
Ráda bych měla pravidelné odběratele jak mezi konečnými zákazníky, tak mezi obchody, a přiváděla na trh nové příchutě a další novinky, které mě napadanou. Sledujte Sebranky a nechte se překvapit.
Máte nějaký podnikatelský sen?
Ten sen se už plní, chtěla jsem mít nápad a začít podnikat. Další sny si zatím nechám pro sebe.
Připraveno ve spoupráci s CzechInvest, Regionální kancelář pro Pardubický kraj
Foto: archiv Jany Dvořákové
Rozhovor naší členky Jany Dvořákové vyšel v magazínu Podnikavá žena